Každý z nás, kdo chce pracovat v gastronomii by si měl hodně dobře rozmyslet, do čeho jde. Nejedná se jenom o profesi nebo obor, ale o celoživotní cestu, plnou strastí a také starostí. Gastronomie není práce, ale životní styl, který stojí mnoho času, který musíte věnovat všemu kolem. Jedná se o velmi náročnou práci, kde musíte mít jasnou vizi a cíl. Dobré je si před otevřením vlastní restaurace nebo hostince všechno dobře promyslet a také spočítat. Všichni rádi otevírají restaurace, ale také jsou pak zklamaní, když musí za pár měsíců zavřít. Pohlídejte si tak to, abyste nebyli mezi nimi a ba naopak váš podnik vzkvétal.
Základem každé dobré restaurace je bezpochyby výborný kuchař. Pokud takového máte, tak máte z půlky vyhráno. Dalším důležitým vodítkem je určitě dobrý personál a pokud v podniku pracujete vy sami, tak dobrý personál je taktéž zajištěný. Pak tedy k těm dalším věcem. Jako první, a to ještě před otevřením udělejte sociální sítě podniku. Je to zadarmo a máte to obrovský, ale obrovský potenciál. Pokud nevíte jak, tak řekněte dceři nebo synovi, ať vám vše ukáží. Pokud i ty nemáte, tak tuto práce svěřte zaměstnanci, pokud jsou mladí, tak to budou dělat rádi a můžete jim za to připlatit.
Díky tomu o vás budou lidi vědět a také se pohrnou recenze a další fotky z návštěv. Další důležitou věcí je vymyslet něco, co táhne i mladé. Může to být zábava v podobě šipek nebo stolního fotbálku. Další věcí je vodní dýmka a hadice na vodní dýmku, bez které to nejde. To nejlepší je ale nejspíše to, když budete mít dobré pivo, a hlavně dobré jídlo. Zapomínat byste neměli i na mapy.cz. Zde musíte, ale opravdu musíte být vidět. Každý, kdo otevře mapy, tak mu musí vyskočit váš podnik. Je to nejlepší vodítko pro turisty a rozhodně dovede do podniku tolik lidí, o kterých se vám ani nesnilo. Tudíž mapy jsou základ.